Depresszió feldolgozása pszichológussal

Írta: Bencsik Andrea Online Pszichológus, Online terapeuta

Napjainkban úton-útfélen, szinte bárkitől hallhatjuk a „depis” kifejezést. Divattá, szlogenné vált így címkézni magunkat, másokat. Ezért is fontos, hogy tisztázzuk a fogalmat, mindenekelőtt, hogy különbséget tegyünk depresszív hangulat és a depresszió, mint pszichiátriai kórkép között.

A depresszió különböző formában és súlyossági fokozatban jelenhet meg betegségként. Lehet hirtelen fellépő, akut vagy évek óta fennálló, krónikussá vált megbetegedés. Létezhet egységes tünetként (unipoláris) vagy váltakozhat mániás ciklusokkal (bipoláris). A klinikai gyakorlatban külön besorolást kap a skizoaffektiv pszichózisos depresszió és a pszichotikus szintű depresszió, és még hosszasan sorolhatnánk a depresszió egyéb fajtáit, ezek azonban már többnyire hosszabb-rövidebb ideig tartó kórházi kezelést is igényelhetnek.

A depresszió okai és eredete szempontjából beszélünk endogén és exogén depresszióról. Az endogén depresszió hátterében a szervezet rendellenes működése áll: a neurotranszmitterek csökkent szintje, felborult egyensúlya, esetlegesen vitaminhiány idézheti elő a tüneteket.

Az exogén depresszió mindig valamilyen külső, jól beazonosítható körülmény hatására kialakuló reaktív állapot. Ez lehet valamilyen súlyos személyes tragédia, katasztrófa átélése, lelki trauma, krízishelyzet, szeretett személy elvesztése, gyász, szerelmi bánat, kudarc, egzisztenciális válság, gazdasági veszteség, egészségi állapotromlás, társadalmi, szociális kirekesztettség és számos egyéb, a személy életére mély hatást gyakoroló kritikus változás.


Ezeket a kritikus helyzeteket mindenki másképpen éli meg és eltérő mértékben tudja feldolgozni. Van, aki viszonylag hamar túljut egy-egy válságos időszakon, és van, akinél a depresszió tünetei jelentkeznek.

Mik a depresszió általános tünetei?

 • Indokolatlan testi panaszai vannak, amelyeknek nincs orvosi háttere?
 • Gyakori fejfájást, izomfájdalmakat, gyomorpanaszokat érez?
 • Nem tud elaludni, korán felébred, vagy éppen ellenkezőleg, sokat alszik és mégis kimerülten ébred?
 • Szinte állandó kedvetlenség, fáradtságérzés, letargikus hangulat jellemzi?
 • Romlott a teljesítőképessége, szétszórt, nem tud tartósan egy dologra koncentrálni?
 • Étvágytalan, csak turkál az ételben, testsúlyából is veszített, esetleg az egyetlen örömforrást az étkezések jelentik és jelentősen hízott az utóbbi időben?
 • Csökkent a szexuális vágya vagy váratlanul megszűnt a menstruációja?
 • Külsőleg is elhanyagolja önmagát?
 • Délutánonként még mindig hálóruhában, leverten üldögél, maga elé meredve?
 • Kerüli az embereket, elhidegült a barátaitól, családtagjaitól?
 • Közömbössé, fásulttá vált a külvilág eseményei iránt, nem érdekli az, ami másokkal történik?
 • Nem talál semmilyen örömet az életben?
 • Nem tud önfeledten kikapcsolni, vidáman feloldódni?
 • Bosszantja a környezete?
 • Gyakran ok nélkül szeretné elsírni magát?
 • Elhagyatottnak, kétségbeesettnek érzi magát?
 • Reménytelennek, sötétnek látja a jövőt, amiből nincs kiút?
 • Értéktelennek értékeli saját magát?
 • Nem látja értelmét a további életnek?
 • Öngyilkossági gondolatai vannak?

 

Ezek a depressziót kísérő legjellemzőbb jelenségek, érzések.

Gyógyszeres kezeléssel, azaz antidepresszánsok alkalmazásával a tünetek egy része csökkenthető. Fontos tudni azonban, hogy az antidepresszánsok számos káros mellékhatást váltanak ki, és a hozzászokás veszélye igen nagy, emiatt csak nagyon súlyos esetben indokolt a szedésük. 

A depresszió pszichoterápiával, a tüneti háttér feltárásával és a problémás góc feloldásával jól kezelhető.


Személyes pszichológiai tanácsadás Veszprém megyében, Káptalantótiban. Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadásra, Skype terápiára van lehetőség. Előzetes időpont egyeztetés érdekében hívjon a
+36 30 99 15 651-es telefonszámon vagy írjon az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre

Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea Online Pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra. Várom üzenetét.

A válaszadás érdekében a (*)-gal jelzett összes mező kitöltése szükségesNév (*)

Kérem írja be a teljes nevét
Ország

Invalid Input
E-mail (*)

Hibás e-mail címet adott meg
E-mail ismét (*)

A két email cím nem egyezik

Kérem röviden, 3-5 mondatban fogalmazza meg kérdését

Üzenet (*)


Biztonsági kód (*)
Biztonsági kód (*)
   kód frissítése
Biztonsági kód érvénytelen

  Jognyilatkozat >>>
ONLINE PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁS

Online pszichológiai tanácsadás? Amikor először hallottam erről a más országokban már bevált módszerről, megvallom őszintén, hogy élesen tiltakoztam. Azóta eltelt pár év, megváltoztak a dolgok, így a vélekedésem is.

Ma már minden elérhető interneten keresztül. Nem csak információk. Rendelhetünk bármit online, termékeket, szolgáltatást, ételt, ruházatot. Találhatunk társat is ezen a csatornán.

Az internet természetessé vált az élet minden területén. E-mailen, skype-on és különböző közösségi oldalakon keresztül osztjuk meg a velünk történő eseményeket, így tartjuk a kapcsolatot barátainkkal, ismerőseinkkel. 

Miért ne kérhetnénk tanácsot egy pszichológustól, ha éppen úgy érezzük, hogy elakadtunk az életünk fontos kérdéseiben?

Az online pszichológiai tanácsadás e-mailen vagy skype-on történő kapcsolatfelvétel nyomán történik.

AZ ONLINE TANÁCSADÁS HÁTRÁNYAI

Az online pszichológiai tanácsadásnak természetesen megvannak a maga korlátai:

Ez a segítségnyújtás soha nem egyenértékű azzal a pszichoterápiás helyzettel, amikor páciens és terapeuta egymással szemben ülnek. Amikor nem csak a szavaknak, de a testbeszédnek, a gesztusoknak, a szemkontaktusnak és a mimikának is információértékük van.

Igazi krízishelyzetben nem tud a pszichológus konkrét intézkedést tenni. Pusztán a hangjával, megnyugtató szavaival tud hatni. Ez az átmeneti megoldás azonban nagyon sok esetben akár életeket is menthet.

A súlyosabb pszichés tünetek kezelése online terápiával nem kezelhető, mert folyamatos és személyes kapcsolattartást igényelnek.

AZ ONLINE TANÁCSADÁS ELŐNYEI

Az online pszichológiai tanácsadás mellett számos érvet felsorakoztathatunk:

 • Mindazok számára elérhető, akik távoli helyen laknak, esetleg túlságosan elfoglaltak, s így nem tudnának személyes terápiára eljárni.
 • Különösen előnyös külföldön élő honfitársaink számára, akik gyakran senkivel nem tudják az anyanyelvükön megosztani problémáikat, nehézségeiket.
 • A lakásukhoz kötött, mozgássérült emberek elől sem zárja el a pszichoterápiás kezelés lehetőségét.
 • Nincs időveszteség az odautazással, és nem kell pluszban még parkolási díjat is fizetnünk a terápia ideje alatt.
 • A pszichés tünetek, lelki válság felvállalása gyakran okoz gondot az érintett emberek számára. Családtagjaik, ismerőseik előtt titkolják. Az online terápia segít megőrizni az inkognitót, így könnyebb megnyílni, őszintén beszélni a nehézségekről.

 

© Bencsik Andrea Pszichológus - www.bencsikandrea.hu  *  Mobil Weboldal Fejlesztés: SEO by Panograph Ltd.