Érzelmi intelligencia - Online Pszichológiai TesztAz érzelmi intelligencia az a képesség, amelynek segítségével saját és embertársaink érzelmeit felismerjük, azonosítjuk, értelmezzük és kezeljük. Érzelmi intelligenciánk hatással van emberi kapcsolataink minőségére, a stresszel szembeni magatartásunkra és tanulási, munkahelyi eredményességünkre is.

Az érzelmi intelligencia fogalma a 90-es években kezdett igazán elterjedni, s egyre inkább felismerték a jelentőségét a mindennapi életben. Számos tesztet dolgoztak ki annak érdekében, hogy az intelligenciahányadoshoz (IQ) hasonlóan mérni lehessen az érzelmi hányadost (EQ).

Az igazán átfogó és pontos eredményeket mutató teszt bonyolult, több száz kérdést is tartalmazhat, kiértékelése komoly szakértelmet igényel

Az alábbi érzékenységi kérdéssor egy meglehetősen leszűkített változat. Arra azonban alkalmas, hogy némi bepillantást nyerjen a saját érzelmi attitűdjére vonatkozóan.
Abban segíthet tájékozódni Önnek, hogy érdemes-e a kérdéssel a továbbiakban mélyebben is foglalkoznia.

A teszt kitöltése:
Figyelmesen olvassa végig az alábbi állításokat és jelölje meg azt, amelyik kérdésenként a leginkább jellemző Önre. Ezúton is hangsúlyozom, hogy a teszt kitöltése nem véletlenül név nélkül történik, az eredményekről kizárólag Ön értesül. Legyen tehát őszinte saját magával szemben!

Valamennyi kérdésre válaszoljon, mert üresen maradt válaszhelyek esetén nem kezdődik meg az értékelés.
1. Néha rácsodálkozik egy virágra?2. Családjával megüli az ünnepeket?3. Ha hibázik, tesz föl kérdéseket önmagának?4. Hullámzó olykor a hangulata?5. Mikor szeretett bele a legújabb hobbijába?6. Megosztják Önnel a barátai a problémáikat?7. Szigorú rend szerint éli a hétköznapjait?8. Képes arra, hogy megállapítsa, untat-e másokat a beszédével?9. Szereti a horrorfilmeket?10. Ha egy társaságba új ember érkezik, kezdeményezi vele a beszélgetést?11. Bevonja érzelmileg a barátait a saját problémáiba?12. Sok titkot őriz a múltjából?13. Mer néha kockáztatni?14. Amikor éhező gyereket lát, fölzaklatja?15. Tud azonosulni azzal, ha valakit jelentéktelen dolgok is fölizgatnak?16. Könnyen észreveszi, ha egy társaságban valaki félszegen félrevonul?17. Mit tesz, ha nem találja a helyét egy új társaságban?18. A mának él, vagy tervez és álmodozik?19. Erkölcsi kérdésekben merev a gondolkodása?20. El tudja dönteni, hogy partnere gonoszkodik éppen, vagy csak suta?21. Fontos, hogy törődhessen másokkal?22. A divat, az új trendek követése a lételeme?23. Ébredéskor ingerült, jobb ha Önhöz se szólnak?24. Inkább magam oldom meg problémáimat, mint hogy másokat terheljek velük.25. Ha egy rossz frizurájú kolléganő megkérdezi, tetszik-e a haja, őszintén válaszol?26. Hogyan reagál az emberi butaságra?27. Együtt érez a távoli országok katasztrófáinak áldozataival?© Bencsik Andrea Pszichológus - www.bencsikandrea.hu  *  Mobil Weboldal Fejlesztés: SEO by Panograph Ltd.