Pánikbetegség, pánikrohamok

Írta: Bencsik Andrea Online Pszichológus, Online terapeuta

 

Mindenekelőtt szeretném leszögezni azt a tényt, hogy a pánikbetegségről és annak kezelési módjáról igencsak megoszlóak a szakmai vélemények. A pszichiáterek nagy része elsősorban gyógyszeres megoldáshoz folyamodik, míg a pszichológusok a kognitív pszichoterápia módszerét helyezik előtérbe.

Pszichológusként én a pszichés tünetek gyógyszeres kezeléséről úgy vélekedem, hogy súlyosabb esetekben talán indokolt megoldás lehet, és valóban csökkentheti a páciensek által átélt  negatív, szorongást keltő érzéseket, de mindenképpen tüneti kezelésnek tekintem.
A tüneteken keresztül ugyanis mindig a tudatalattink üzen valamit. Ezt az üzenetet kell megfejtenünk, ezekre a jelekre kell odafigyelnünk és megfelelő módon értelmeznünk, feldolgoznunk. Enélkül nincs igazi gyógyulás.

A problémát főként ott látom, hogy a társadalombiztosítás által elérhető pszichiátriai rendelések rendkívül leterheltek, alig pár perc jut egy-egy beteggel való foglalkozásra, így értelemszerűen eleve kézenfekvő és gyors megoldásnak ígérkezik a receptírás. Egy „csodabogyó” sok mindent megoldhat. Már ha létezne igazi csodabogyó.

Arról azonban nagyon kevesen beszélnek úgy igazán és komolyan, hogy ezek a gyógyszerek átmenetileg ugyan csökkentik a tüneteket, de hosszú távon rendkívül káros mellékhatásokat is okozhatnak, ráadásul függőséget is kialakítanak. Azaz - hétköznapi megfogalmazással élve -, rendesen kiütnek, lenyugtatnak, egyfajta kellemes lebegős érzést nyújtanak, majd mindennapi szükségletté válnak. Kétségtelenül igaz lehet, hogy jó ez a lebegés, de egészen más tünetek jelentkeznek a bogyók elhagyása után. Éppen úgy, mint a kábítószerfüggőknél. Egyszercsak nincs élet nélküle...

E kis kitérő után nézzünk néhány kérdést:

- Erős szívdobogást és nehéz légzést érez?
- Menekülési vágya van a jelenlegi életéből, helyzetéből?
- Kiveri a verejték?
- Szurkáló érzések jelentkeznek valamely testrészén?  
- Szédül?
- Éjszakánként felriad?
- Halálfélelme van?
- Indokolatlan remegés, reszketés tör Önre?
- Úgy érzi, elveszített mindent kontrollt és irányítást az életéből?
- Olykor szinte kiszáll a testéből?
- Az őrület határán érzi magát?
- Úgy érzi, a következő pillanatban biztosan meg fog halni?
- Hirtelen jönnek ezek az érzések?
- Átlagosan 2-8 percig tartanak?

Jellemzően ezek a tünetek jelentkeznek a pánikbetegként diagnosztizált pácienseknél.

Más jellegű szorongásos érzésektől eltérően a pánik igen intenzív, erős rohamokban, hirtelen és látható ok nélkül jelentkezik. 

A pánikbetegség lefutása nagymértékben függ attól, hogy mikor kezdődik a gyógyító munka. Későn kezdett kezelés esetén akár évekig is eltarthat, és súlyosan befolyásolhatja a mindennapokat, nem csak a rohamok, hanem a lelepleződéstől való félelem, az eltitkolásra tett erőfeszítések miatt is.

A pánikrohamok önmaguktól nem múlnak el. Az időben megkezdett pszichoterápiás kezelés néhány hét vagy hónap alatt tünetmentességet eredményezhet.Személyes pszichológiai tanácsadás Veszprém megyében, Káptalantótiban. Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadásra, Skype terápiára van lehetőség. Előzetes időpont egyeztetés érdekében hívjon a
+36 30 99 15 651-es telefonszámon vagy írjon az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre

Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea Online Pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra. Várom üzenetét.

A válaszadás érdekében a (*)-gal jelzett összes mező kitöltése szükségesNév (*)

Kérem írja be a teljes nevét
Ország

Invalid Input
E-mail (*)

Hibás e-mail címet adott meg
E-mail ismét (*)

A két email cím nem egyezik

Kérem röviden, 3-5 mondatban fogalmazza meg kérdését

Üzenet (*)


Biztonsági kód (*)
Biztonsági kód (*)
   kód frissítése
Biztonsági kód érvénytelen

  Jognyilatkozat >>>
 

ONLINE PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁS

Online pszichológiai tanácsadás? Amikor először hallottam erről a más országokban már bevált módszerről, megvallom őszintén, hogy élesen tiltakoztam. Azóta eltelt pár év, megváltoztak a dolgok, így a vélekedésem is.

Ma már minden elérhető interneten keresztül. Nem csak információk. Rendelhetünk bármit online, termékeket, szolgáltatást, ételt, ruházatot. Találhatunk társat is ezen a csatornán.

Az internet természetessé vált az élet minden területén. E-mailen, skype-on és különböző közösségi oldalakon keresztül osztjuk meg a velünk történő eseményeket, így tartjuk a kapcsolatot barátainkkal, ismerőseinkkel. 

Miért ne kérhetnénk tanácsot egy pszichológustól, ha éppen úgy érezzük, hogy elakadtunk az életünk fontos kérdéseiben?

Az online pszichológiai tanácsadás e-mailen vagy skype-on történő kapcsolatfelvétel nyomán történik.

AZ ONLINE TANÁCSADÁS HÁTRÁNYAI

Az online pszichológiai tanácsadásnak természetesen megvannak a maga korlátai:

Ez a segítségnyújtás soha nem egyenértékű azzal a pszichoterápiás helyzettel, amikor páciens és terapeuta egymással szemben ülnek. Amikor nem csak a szavaknak, de a testbeszédnek, a gesztusoknak, a szemkontaktusnak és a mimikának is információértékük van.

Igazi krízishelyzetben nem tud a pszichológus konkrét intézkedést tenni. Pusztán a hangjával, megnyugtató szavaival tud hatni. Ez az átmeneti megoldás azonban nagyon sok esetben akár életeket is menthet.

A súlyosabb pszichés tünetek kezelése online terápiával nem kezelhető, mert folyamatos és személyes kapcsolattartást igényelnek.

AZ ONLINE TANÁCSADÁS ELŐNYEI

Az online pszichológiai tanácsadás mellett számos érvet felsorakoztathatunk:

  • Mindazok számára elérhető, akik távoli helyen laknak, esetleg túlságosan elfoglaltak, s így nem tudnának személyes terápiára eljárni.
  • Különösen előnyös külföldön élő honfitársaink számára, akik gyakran senkivel nem tudják az anyanyelvükön megosztani problémáikat, nehézségeiket.
  • A lakásukhoz kötött, mozgássérült emberek elől sem zárja el a pszichoterápiás kezelés lehetőségét.
  • Nincs időveszteség az odautazással, és nem kell pluszban még parkolási díjat is fizetnünk a terápia ideje alatt.
  • A pszichés tünetek, lelki válság felvállalása gyakran okoz gondot az érintett emberek számára. Családtagjaik, ismerőseik előtt titkolják. Az online terápia segít megőrizni az inkognitót, így könnyebb megnyílni, őszintén beszélni a nehézségekről.

 

© Bencsik Andrea Pszichológus - www.bencsikandrea.hu  *  Mobil Weboldal Fejlesztés: SEO by Panograph Ltd.