Kapcsolat a szülőkkel - konfliktushelyzet

Írta: Bencsik Andrea Online Pszichológus, Online terapeuta

Két szerelmes egymásra találása és összeköltözése, házasságkötése ideális esetben egyben azt is jelenti, hogy a korábbi szülői háztól függetlenedve kezdik meg közös életüket. Szerencsés, ha attól kezdve a döntéseket ketten hozzák, vállalva az ezekkel járó felelősséget és következményeket.

A felnőtté válás, az önállósodás, a szülőkről való leválás egy hosszabb folyamat, szakaszokban történik és nem feltétlenül életkorhoz kötött.
Egyik lépcsőnek általánosságban azt tekinthetjük, amikor saját keresettel rendelkezőként anyagilag függetlenedni tudunk.
A másik nagy lépés, amikor elköltözünk, elhagyjuk a szülői házat.
A harmadik és egyben szinte a legdöntőbb, amikor megházasodunk, és önálló családot alapítunk.

Ezek során folyamatosan változik és átértékelődik a szülőkkel való kapcsolatunk, egyre önállóbban döntünk a saját életünkről, új szokásokat és rendszereket alakítunk ki, melyekben természetesen az otthonról hozott értékek fontos alapként szolgálnak. De mégis új és más, hiszen nem mindent szeretnénk feltétlenül otthonról megőrizni, másrészről a párunk által hozott értékekkel, szokásokkal összevetve igazítjuk közös elképzeléseinket.

Sok szülőre jellemző,  hogy nem tudja elengedni a gyermekét, nem tudja tudomásul venni, hogy  a korábban pátyolgatásra és támogatásra szoruló kisgyermekből időközben felnőtt, önálló, döntésképes ember lett. Akinek azontúl el kell engedni a kezét, hogy a saját útját járja, a saját döntései nyomán élje az életét. Változatlanul részt akarnak venni a Fiatalok életében, irányítják, tanácsot adnak, kéretlenül is. Anélkül, hogy észrevennék: ezzel konfliktushelyzetet idéznek elő.

És megkezdődik az „anyád” és az „apád” emlegetése, a szorongás a szülőkkel való találkozástól, a hirtelen extra túlóra és egyéb halaszthatatlan tennivaló az anyós- és apóslátogatás alkalmához időzítve. A véget nem érő viták arról, hogy „miért nem állsz a sarkadra”, „miért hagyod, hogy beleszóljanak az életünkbe”.

Számtalan párkapcsolat megromlásáért a szülők túlzottan szoros irányítása, jelenléte és jószándékúnak képzelt nyomása tehető felelőssé.

Pedig csak le kellene ülni egy békés beszélgetésre, elmondani, finoman megértetni, hogy már felnőttünk. Ha felnőttünk - pszichológiai értelemben is.Személyes pszichológiai tanácsadás Veszprém megyében, Káptalantótiban. Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadásra, Skype terápiára van lehetőség. Előzetes időpont egyeztetés érdekében hívjon a
+36 30 99 15 651-es telefonszámon vagy írjon az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre

Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea Online Pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra. Várom üzenetét.

A válaszadás érdekében a (*)-gal jelzett összes mező kitöltése szükségesNév (*)

Kérem írja be a teljes nevét
Ország

Invalid Input
E-mail (*)

Hibás e-mail címet adott meg
E-mail ismét (*)

A két email cím nem egyezik

Kérem röviden, 3-5 mondatban fogalmazza meg kérdését

Üzenet (*)


Biztonsági kód (*)
Biztonsági kód (*)
   kód frissítése
Biztonsági kód érvénytelen

  Jognyilatkozat >>>
© Bencsik Andrea Pszichológus - www.bencsikandrea.hu  *  Mobil Weboldal Fejlesztés: SEO by Panograph Ltd.