Loading...

Két szerelmes egymásra találása és összeköltözése, házasságkötése ideális esetben egyben azt is jelenti, hogy a korábbi szülői háztól függetlenedve kezdik meg közös életüket. Szerencsés, ha attól kezdve a döntéseket ketten hozzák, vállalva az ezekkel járó felelősséget és következményeket.

A felnőtté válás, az önállósodás, a szülőkről való leválás egy hosszabb folyamat, szakaszokban történik és nem feltétlenül életkorhoz kötött.
Egyik lépcsőnek általánosságban azt tekinthetjük, amikor saját keresettel rendelkezőként anyagilag függetlenedni tudunk.
A másik nagy lépés, amikor elköltözünk, elhagyjuk a szülői házat.
A harmadik és egyben szinte a legdöntőbb, amikor megházasodunk, és önálló családot alapítunk.

Ezek során folyamatosan változik és átértékelődik a szülőkkel való kapcsolatunk, egyre önállóbban döntünk a saját életünkről, új szokásokat és rendszereket alakítunk ki, melyekben természetesen az otthonról hozott értékek fontos alapként szolgálnak. De mégis új és más, hiszen nem mindent szeretnénk feltétlenül otthonról megőrizni, másrészről a párunk által hozott értékekkel, szokásokkal összevetve igazítjuk közös elképzeléseinket.

Sok szülőre jellemző,  hogy nem tudja elengedni a gyermekét, nem tudja tudomásul venni, hogy  a korábban pátyolgatásra és támogatásra szoruló kisgyermekből időközben felnőtt, önálló, döntésképes ember lett. Akinek azontúl el kell engedni a kezét, hogy a saját útját járja, a saját döntései nyomán élje az életét. Változatlanul részt akarnak venni a Fiatalok életében, irányítják, tanácsot adnak, kéretlenül is. Anélkül, hogy észrevennék: ezzel konfliktushelyzetet idéznek elő.

És megkezdődik az „anyád” és az „apád” emlegetése, a szorongás a szülőkkel való találkozástól, a hirtelen extra túlóra és egyéb halaszthatatlan tennivaló az anyós- és apóslátogatás alkalmához időzítve. A véget nem érő viták arról, hogy „miért nem állsz a sarkadra”, „miért hagyod, hogy beleszóljanak az életünkbe”.

Számtalan párkapcsolat megromlásáért a szülők túlzottan szoros irányítása, jelenléte és jószándékúnak képzelt nyomása tehető felelőssé.

Pedig csak le kellene ülni egy békés beszélgetésre, elmondani, finoman megértetni, hogy már felnőttünk. Ha felnőttünk - pszichológiai értelemben is.


Személyes pszichológiai tanácsadás Veszprém megyében, Káptalantótiban. Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadásra, Skype terápiára van lehetőség. Előzetes időpont egyeztetés érdekében hívjon a
+36 30 99 15 651-es telefonszámon vagy írjon az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre

Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea Online Pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra. Várom üzenetét.

A válaszadás érdekében a (*)-gal jelzett összes mező kitöltése szükséges

Név(*)
Kérem írja be a teljes nevét

Ország
Invalid Input

E-mail(*)
Hibás e-mail címet adott meg

E-mail ismét(*)
A két email cím nem egyezik

Kérem röviden, 3-5 mondatban fogalmazza meg kérdését
Üzenet(*)
Kérem írja be üzenetét

Biztonsági kód(*)
Biztonsági kód
kód frissítése Biztonsági kód érvénytelen


Jognyilatkozat >>>

Honlapunk sütiket (cookie) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez.