Házassági válság, krízishelyzetek

Írta: Bencsik Andrea Online Pszichológus, Online terapeuta

 

Szerelem, összetartozás, holtomiglan-holtodiglan. Így indul (szinte) minden házasság.

A statisztikai adatok szerint mégis több mint a fele válással végződik. És nem feltétlenül azért, mert elmúlik a szerelem, mert elhal a láng és kihűl a szenvedély. Ahogyan életünk korszakokra és ciklusokra osztható, ugyanúgy két ember kapcsolatában is jól azonosíthatóak azok a pontok, melyek adott esetben válsághelyzetet, krízist idézhetnek elő.

Valójában minden olyan helyzet, amely változást hoz, mélyen érinti a párkapcsolatot és magában rejti a konfliktusok és feszültségek lehetőségét:
- összeköltözés, kezdeti összecsiszolódás
- házasságkötés
- kapcsolat a szülőkkel, konfliktushelyzet
- egzisztenciateremtés
- költözés, lakóhelyváltoztatás
- karrierépítés, munkahelyváltás
- a család bővülése, gyermekszületés - hormonváltozások a terhesség, szoptatás idején
- az anya otthon maradása illetve visszatérése a munkába
- gyermekneveléssel kapcsolatos nézetek
- kamaszkori sajátosságok, nehézségek kezelése
- a gyermek/ek kirepülése
- időskorú szülők gondozása, ellátása
- kiürült házasság, ellaposodott érzelmek
- hűtlenség, megcsalás
- klimaktérium, változókor, hormonváltozások mind női, mind férfi oldalról
- kapuzárási pánik
- nyugdíjba vonulás
- betegségek, veszteségek.

Ismerve ezeket a helyzeteket, tudva a velük járó nehézségeket, felkészülve a megoldásukra, elejét vehetjük a végletes döntéseknek. A házasságok nagy része megmenthető lenne. Vagy ha a kommunikáció elakadt, téves vágányra terelődött, pszichológus segítségével, házasságterápiával kezelhető a konfliktusok döntő többsége. 

Minden házasságban és kapcsolatban vannak hullámvölgyek. Talán az egyik legfelemelőbb érzés visszanézni, együtt, kézenfogva, annak tudatában, hogy ezt az akadályt is leküzdöttük, ismét sikerrel túljutottunk egy fordulóponton, mely tovább kovácsolta az összetartozásunkat.

Persze létezik legvégső eset, amikor már végképp nem menthető a kapcsolat. Ilyenkor el lehet válni. Kulturáltan, békében.

A leggyakoribb és legjellemzőbb helyzetekről ebben a rovatomban olvashat részleteket.Személyes pszichológiai tanácsadás Veszprém megyében, Káptalantótiban. Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadásra, Skype terápiára van lehetőség. Előzetes időpont egyeztetés érdekében hívjon a
+36 30 99 15 651-es telefonszámon vagy írjon az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre

Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea Online Pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra. Várom üzenetét.

A válaszadás érdekében a (*)-gal jelzett összes mező kitöltése szükségesNév (*)

Kérem írja be a teljes nevét
Ország

Invalid Input
E-mail (*)

Hibás e-mail címet adott meg
E-mail ismét (*)

A két email cím nem egyezik

Kérem röviden, 3-5 mondatban fogalmazza meg kérdését

Üzenet (*)


Biztonsági kód (*)
Biztonsági kód (*)
   kód frissítése
Biztonsági kód érvénytelen

  Jognyilatkozat >>>
 

ONLINE PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁS

Online pszichológiai tanácsadás? Amikor először hallottam erről a más országokban már bevált módszerről, megvallom őszintén, hogy élesen tiltakoztam. Azóta eltelt pár év, megváltoztak a dolgok, így a vélekedésem is.

Ma már minden elérhető interneten keresztül. Nem csak információk. Rendelhetünk bármit online, termékeket, szolgáltatást, ételt, ruházatot. Találhatunk társat is ezen a csatornán.

Az internet természetessé vált az élet minden területén. E-mailen, skype-on és különböző közösségi oldalakon keresztül osztjuk meg a velünk történő eseményeket, így tartjuk a kapcsolatot barátainkkal, ismerőseinkkel. 

Miért ne kérhetnénk tanácsot egy pszichológustól, ha éppen úgy érezzük, hogy elakadtunk az életünk fontos kérdéseiben?

Az online pszichológiai tanácsadás e-mailen vagy skype-on történő kapcsolatfelvétel nyomán történik.

AZ ONLINE TANÁCSADÁS HÁTRÁNYAI

Az online pszichológiai tanácsadásnak természetesen megvannak a maga korlátai:

Ez a segítségnyújtás soha nem egyenértékű azzal a pszichoterápiás helyzettel, amikor páciens és terapeuta egymással szemben ülnek. Amikor nem csak a szavaknak, de a testbeszédnek, a gesztusoknak, a szemkontaktusnak és a mimikának is információértékük van.

Igazi krízishelyzetben nem tud a pszichológus konkrét intézkedést tenni. Pusztán a hangjával, megnyugtató szavaival tud hatni. Ez az átmeneti megoldás azonban nagyon sok esetben akár életeket is menthet.

A súlyosabb pszichés tünetek kezelése online terápiával nem kezelhető, mert folyamatos és személyes kapcsolattartást igényelnek.

AZ ONLINE TANÁCSADÁS ELŐNYEI

Az online pszichológiai tanácsadás mellett számos érvet felsorakoztathatunk:

  • Mindazok számára elérhető, akik távoli helyen laknak, esetleg túlságosan elfoglaltak, s így nem tudnának személyes terápiára eljárni.
  • Különösen előnyös külföldön élő honfitársaink számára, akik gyakran senkivel nem tudják az anyanyelvükön megosztani problémáikat, nehézségeiket.
  • A lakásukhoz kötött, mozgássérült emberek elől sem zárja el a pszichoterápiás kezelés lehetőségét.
  • Nincs időveszteség az odautazással, és nem kell pluszban még parkolási díjat is fizetnünk a terápia ideje alatt.
  • A pszichés tünetek, lelki válság felvállalása gyakran okoz gondot az érintett emberek számára. Családtagjaik, ismerőseik előtt titkolják. Az online terápia segít megőrizni az inkognitót, így könnyebb megnyílni, őszintén beszélni a nehézségekről.

 

© Bencsik Andrea Pszichológus - www.bencsikandrea.hu  *  Mobil Weboldal Fejlesztés: SEO by Panograph Ltd.