Loading...
 
 
A felvételi interjúk egyik, talán legkényesebb, ámde sarkalatos pontja a bérmegállapodás. Fontos, hogy ebben a témakörben is felkészülten, határozott elképzelésekkel érkezzünk. Az a jövedelem, amelyben sikerül megállapodnunk, hosszú távon meghatározza életminőségünket, munkamotivációnkat és lelkesedésünket.
 
Ha a munkába állást követően derül ki, hogy lényegesen kevesebbet kértünk munkánkért, mint amit kaphattunk volna, vagy mint amennyit a többi dolgozó keres, - bármennyire is örültünk korábban az állás elnyerésének, - elégedetlenség alakul ki bennünk, s ez rányomja munkánkra és hangulatunkra a bélyegét.
 
Tájékozódnunk kell tehát már az interjú előtt arról, hogy hasonló munkakörben milyenek a kereseti lehetőségek, az adott vállalatnál milyen a bérszínvonal. S természetesen tudnunk kell magunkról, hogy milyen jövedelem az, amely elégedetté tenne bennünket.
Az interjú során fontos alapszabály, hogy ne mi hozzuk szóba a jövedelmet: várjuk meg, amíg a témát a munkáltató veszi elő. Ha azonban az interjú végéig nem merül fel ez a kérdés, legyünk bátrak magunk rákérdezni !
 
A munkáltatók szinte soha nem adnak ki információt arról, hogy milyenek a kereseti lehetőségek a cégnél, s hogy mi az ő elképzelésük. Leggyakrabban a pályázótól várják az összeg megjelölését. Igyekezzünk úgy irányítani a beszélgetést, hogy ne kelljen konkrét összeget megneveznünk, hogy mégiscsak a másik fél tegye meg az ajánlatát ! 
 
A jövedelem természetesen mindig adott munkáért jár: ezért fontos, hogy e kérdés csak akkor kerüljön szóba, amikor már pontosan ismerjük a munkakör tartalmát, a munkaidőt, a munkakörülményeket és felelősséget. Amikor már pontosan látható, hogy az a munka mennyit ér meg nekünk ! 
 
Saját elképzeléseink megfogalmazása előtt tájékozódjunk arról, hogy milyen fizetésen kívüli juttatások vannak: prémium vagy jutalom, étkezési és közlekedési hozzájárulás, szociális juttatások és támogatások. Térjünk ki arra kérdésre is, hogy hogyan alakul a próbaidő alatt illetve annak letelte után a javadalmazás.
 
A megállapodásnál vegyük figyelembe, hogy az újonnan belépők mindig kimaradnak az első egy-két soron következő fizetésemelésből. Ezért lehetőleg kérjünk 10-20 százalékkal többet annál, ami az adott munkakörben szokásos a vállalatnál. 
Ne felejtsük el, hogy ez egy alku helyzet: az általunk megjelölt összeget a munkáltató igyekszik valamelyest lejjebb vinni; s természetesen a másik fél sem a legmagasabb keretet ajánlja fel induláskor !
 
Összességében a béralku során a legfontosabb: ha Önnek kell megneveznie az elvárásait, legyen mindig reális, de ne legyen szégyenlős! 

Személyes pszichológiai tanácsadás Veszprém megyében, Káptalantótiban. Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadásra, Skype terápiára van lehetőség. Előzetes időpont egyeztetés érdekében hívjon a
+36 30 99 15 651-es telefonszámon vagy írjon az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre

Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea Online Pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra. Várom üzenetét.

A válaszadás érdekében a (*)-gal jelzett összes mező kitöltése szükséges

Név(*)
Kérem írja be a teljes nevét

Ország
Invalid Input

E-mail(*)
Hibás e-mail címet adott meg

E-mail ismét(*)
A két email cím nem egyezik

Kérem röviden, 3-5 mondatban fogalmazza meg kérdését
Üzenet(*)
Kérem írja be üzenetét

Biztonsági kód(*)
Biztonsági kód
kód frissítése Biztonsági kód érvénytelen


Jognyilatkozat >>>

Honlapunk sütiket (cookie) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez.