Loading...
 
 
Napjainkban a legtöbb nagyvállalatnál az új munkatársak felvétele pontosan meghatározott és kidolgozott eljárás szerint történik. Szinte mindenütt felismerték már a humán erőforrás tevékenység fontosságát és jelentőségét, így az új felvételekkel kapcsolatos döntések nem ad hoc jellegűek, mint ahogyan a meglévő munkatársakkal való törődés is céltudatos. A lehetséges legjobb pályázók kiválasztása, a felvételre került munkatársak továbbképzése, folyamatos tréningezése és természetesen megtartása valamennyi vállalat érdeke a versenyképesség megtartása érdekében.
 
Új munkaerő-igény felmerülése esetén számos megoldás kínálkozik egy vállalat számára:
Áttekinti a saját meglévő adatbankjában lévő jelentkezők írásos anyagát
Meghirdeti az álláslehetőséget a médiában
Egy külső tanácsadó céget bíz meg 
 
Bármelyik módszert választja, előbb-utóbb elkerülhetetlenül sor kerül a pályázókkal való személyes találkozásra, az interjúra.
Az első interjút általában egy humán erőforrás szakember vezeti, s célja egymás kölcsönös megismerése, az elvárások és igények azonosítása.
 
Alapvető megfelelés esetén többnyire második lépcsőben kerül sor egy olyan interjúra, melyen már a leendő szakmai vezető is részt vesz, felmérve a jelentkezők szakmai felkészültségét és hozzáértését, pontosítva a munkaköri követelményeket.
A felvételi beszélgetéseket számos helyen pszichológiai tesztvizsgálatokkal egészítik ki. Döntően személyiségteszteket illetve képességvizsgáló teszteket alkalmaznak. 
 
Néhány vállalatnál a felvételi döntéshozatal során grafológiai elemzéseket is figyelembe vesznek.
Egyre inkább tért hódít – különösen bizonyos munkakörök esetében – az Assessment Center (Értékelő Központ) alkalmazása. Ennek lényege, hogy a pályázók egyénileg vagy csoportosan feladatsorokat kapnak, melyek során mind szakmai felkészültségük, mind az alkalmazásuk szempontjából lényeges személyiségjegyeik, jellemvonásaik, tulajdonságaik jól és átfogóan értékelhetővé válnak. Az értékelést szakmai vezetőkből, humán erőforrás szakemberekből és pszichológusokból álló team végzi.
 
Nagy eltérések tapasztalhatók abban, hogy mely vállalatnál mikor és milyen sorrendben alkalmazzák az ismertetett módszereket, illetve melyik lépcsőre helyezik a fő hangsúlyt.
 
Fentiek alapján tanácsos bővebb információt szereznünk előzetesen egy vállalat toborzási és kiválasztási metodikájáról, amikor konkrét állást pályázunk meg.

Személyes pszichológiai tanácsadás Veszprém megyében, Káptalantótiban. Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadásra, Skype terápiára van lehetőség. Előzetes időpont egyeztetés érdekében hívjon a
+36 30 99 15 651-es telefonszámon vagy írjon az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre

Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea Online Pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra. Várom üzenetét.

A válaszadás érdekében a (*)-gal jelzett összes mező kitöltése szükséges

Név(*)
Kérem írja be a teljes nevét

Ország
Invalid Input

E-mail(*)
Hibás e-mail címet adott meg

E-mail ismét(*)
A két email cím nem egyezik

Kérem röviden, 3-5 mondatban fogalmazza meg kérdését
Üzenet(*)
Kérem írja be üzenetét

Biztonsági kód(*)
Biztonsági kód
kód frissítése Biztonsági kód érvénytelen


Jognyilatkozat >>>

Honlapunk sütiket (cookie) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez.