Tesztek a felvételi folyamatban

Írta: Bencsik Andrea Online Pszichológus, Online terapeuta
 
Új munkatársak kiválasztása esetén egyre inkább elterjedt, hogy a vállalatok pszichológiai tesztvizsgálatokat is végeznek, végeztetnek a pályázókkal.
A pszichológiai teszteket a vizsgálat célja szerint különbözőképpen csoportosíthatjuk. Alapvetően megkülönböztetjük a személyiségteszteket és a teljesítményteszteket.
A személyiségtesztek lényeges jellemzője, hogy megoldásuk általában nincs időhatárhoz kötve, s nem tartalmaznak „jó” vagy „rossz” választ. Ahogy a nevében is benne van, értékelésük által a személyiségről kaphatunk átfogó képet és jellemrajzot. A vizsgált személy viselkedése, másokhoz és a külvilághoz fűződő kapcsolatai, irányultsága, érzelmei, gondolatai, motivációi, indítékai ismerhetők meg a válaszok értékelésén keresztül. 
A klinikai pszichológiában használatos személyiségtesztek (pl. Rorschach-teszt, Szondi teszt, MMPI) a lelki tevékenység mély rétegeit tárják fel, segítve a patológiás folyamatok megismerését, a diagnosztikát és a gyógyítást. Ezen tesztek alkalmazása a munka területén, az új munkatársak kiválasztásában vagy a meglévő munkatársak megismerésében nemcsak szükségtelen, de kifejezetten etikátlan és elkerülendő: a munkaadó nem szerezhet tudomást és ismereteket ilyen mélységben munkavállalójáról, annak belső érzelmi világáról. 
Azon kérdések, melyek a munkáltató számára lényegesek, azon személyiségjegyek és vonások, melyek a munkavégzés szempontjából fontosak és relevánsak, megválaszolhatóak és kimutathatóak olyan pszichológiai tesztek segítségével, melyeket kifejezetten erre a célra – az egészséges emberek vizsgálatára - dolgoztak ki. 
Ezek közül jelenleg talán a legelterjedtebb és leginkább használatos Magyarországon a Kaliforniai Pszichológiai Kérdőív (CPI). Alkalmazása azért is népszerű, mert a válaszadás nehezen hamisítható, a teszt felvétele ismételhető. 
Számos egyszerűbb és rövidebb személyiségteszt is létezik. Néhány vállalatnál – elsősorban multinacionális cégeknél – szívesen alkalmaznak saját kidolgozású teszteket, kérdőíveket.
Fontos kritérium a személyiségtesztek értékelésében, hogy kizárólag pszichológus szakember végezheti, s a tesztek által kapott információkat szigorúan bizalmasan kell kezelni. 
A teljesítménytesztek fő jellemzője, hogy megoldásukra adott idő áll rendelkezésre, s egyértelműen értékelhető a válaszról, hogy „jó” vagy „rossz”. Megkülönböztetünk intelligencia teszteket és különböző képességeket vizsgáló eljárásokat. 
Az intelligencia mérésére leggyakrabban a Wechsler által kidolgozott MAWI-tesztet vagy az Amthauer-féle Intelligencia Struktúra Tesztet (IST) alkalmazzák. Mindkét teszt összetett, részfeladatokból áll, és az általános intelligencia-színvonal mellett részletes és átfogó intelligenciaprofil megismerésére nyújt lehetőséget, az intelligencia részterületeinek és összetevőinek értékeléséhez ad támpontot. 
Raven „Progresszív Mátrixok” tesztje és Eysenck tesztsorozatai szintén használatosak az általános intelligencia vizsgálatában. 
A képességtesztek segítségével adott munkakör betöltéséhez szükséges alapvető képességek megléte és minősége értékelhető. Ezek közé tartoznak többek között a figyelemvizsgáló eljárások, a hibaészlelés pontosságának és gyorsaságának mérése, a reakcióidő mérések, a szervezőkészséget értékelő feladatsorok valamint a vezetői képességeket feltáró módszerek. 
Külön tesztek és kérdéssorok használatosak a személyek érdeklődésének és motivációinak vizsgálatára.
A munkavállaló jobb és teljesebb megismerése érdekében természetesen még számos speciális teszt és vizsgálat létezik. A fentebb említettek a leggyakrabban használatosak, a teljesség igénye nélkül.
Gyakran felmerül az a kérdés, hogy mennyire lehet „csalni” a pszichológiai tesztek kitöltésekor. Természetesen a teljesítménytesztek esetében bizonyos válaszok előzőleg betanulhatók. Ha az állásra jelentkező valahonnan megszerzi azt az információt, hogy mely teszttel fogják „vizsgálni”, és ismeretségi körből hozzájut a helyes megoldásokhoz, nyilvánvalóan jobb eredményeket fog elérni tényleges képességeinél. Kérdés, hogy mit ér el vele ? Vagy mit ér el azzal, ha a személyiségteszt kitöltésénél nem az őszinteségre, nem saját gondolkodására hagyatkozik, hanem aszerint válaszol, amit vélekedése szerint az értékelő látni szeretne a teszteredményekből ? Bekerülhet ugyan egy munkahelyre, egy számára megálmodott munkakörbe, de az első hetekben ki fog derülni, hogy nem tud megbirkózni a kapott feladatokkal; hogy nem képes beilleszkedni a munkahelyi közösségbe, s kudarcok sorozatát fogja átélni.
A megfelelő jelölt kiválasztásával kapcsolatban ugyanis érdemes tudni, hogy a munkáltatók egy állás meghirdetésekor összeállítanak egy elvárásrendszert, egy úgynevezett kompetencia-profilt. Ebben részletesen meghatározzák, hogy milyen képzettséggel, képességekkel, készségekkel kell rendelkeznie az új munkatársnak. Figyelembe veszik azt is, hogy milyen meglévő csapatba, milyen típusú kollégák közé fog kerülni az új munkatárs, s ennek megfelelően is meghatározzák az elvárt személyiségjegyeket, tulajdonságokat. 
Vannak munkakörök, munkacsoportok, ahova adott esetben magabiztos, határozott, irányító típusú személyt keresnek. De előfordulhat az ellenkezője is: már amúgy is tele van a csapat domináns egyéniségekkel, és éppen egy zárkózottabb, csendesebb kollégát szeretnének felvenni az egyensúly kialakítása érdekében. Ha tehát a felvételkor eljátsszuk a csendes, visszahúzódó „nyuszit”, miközben valójában az ellenkezője vagyunk, már a második napon biztosan konfliktusba fogunk keveredni a többiekkel. Ha pedig nyuszi létünkre a magabiztosság megtestesítőjét sikerül előadnunk, garantáltan összetörhet napokon belül meglévő önbizalmunk.
Mindezek fényében mindig és minden pályázónak hangsúlyozottan azt a tanácsot szoktam adni: a tesztek kitöltése és az interjún való beszélgetés során is azt nyújtsa, amire igazán képes, és ami igazi ÖNMAGA ! Ezzel adja meg saját maga számára azt az esélyt, hogy valóban a számára megfelelő állást fogja elnyerni. 


Személyes pszichológiai tanácsadás Veszprém megyében, Káptalantótiban. Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadásra, Skype terápiára van lehetőség. Előzetes időpont egyeztetés érdekében hívjon a
+36 30 99 15 651-es telefonszámon vagy írjon az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre

Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea Online Pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra. Várom üzenetét.

A válaszadás érdekében a (*)-gal jelzett összes mező kitöltése szükségesNév (*)

Kérem írja be a teljes nevét
Ország

Invalid Input
E-mail (*)

Hibás e-mail címet adott meg
E-mail ismét (*)

A két email cím nem egyezik

Kérem röviden, 3-5 mondatban fogalmazza meg kérdését

Üzenet (*)


Biztonsági kód (*)
Biztonsági kód (*)
   kód frissítése
Biztonsági kód érvénytelen

  Jognyilatkozat >>>
© Bencsik Andrea Pszichológus - www.bencsikandrea.hu  *  Mobil Weboldal Fejlesztés: SEO by Panograph Ltd.