Loading...

2009-ben, amikor kibővítettem a pszichológusi munkámat és elkezdtem az online pszichológiai tanácsadást, tele voltam fenntartásokkal és kételyekkel.


Előzőleg volt néhány olyan páciensem, akiknek úgy alakult az élete, hogy még a terápia lezárása előtt külföldre költöztek, emiatt csak skype-on folytathattuk a közös munkát.


És voltak olyanok is, akik azt kérték, telefonon keresztül adjak nekik segítséget, tanácsot. Nem merték, vagy közismertségük miatt nem akarták vállalni a nevüket, arcukat. Online tanácsadói munkám elindítására tehát lényegében maga az élet késztetett.Mint minden új módszernél, ez esetben is próbáltam új ismeretekkel gyarapítani tudásomat. Magyar nyelven azonban semmilyen anyagot, ismertetőt, képzési lehetőséget nem találtam az online terápiára vonatkozóan.


A világhálónak köszönhetően viszont rátaláltam jó néhány amerikai és nyugat-európai szakember honlapjára, akik már egy ideje online dolgoztak és publikálták tapasztalataikat. Eredményeik eloszlatták a kételyeimet, és bátrabban indultam el az új, valóban mindenki számára hozzáférhető szolgáltatással.Négy év tapasztalatai nyomán úgy érzem, érdemes egyfajta összegzést készítenem az online terápia sajátosságairól és a legjellemzőbb kérdésekről, helyzetekről.


Az első és legfontosabb észrevétel, hogy az online terápia mind módszereiben, mind hatásmechanizmusában lényegesen eltér a hagyományos terápiától. Természetesen ez nem a hozzám forduló, segítséget kérő embereket érinti, sokkal inkább szakmai kérdés. Napjainkban minden területen előtérbe került a differenciálódás, a specifikáció. Szinte nincs olyan tudományág, szakterület, melynél ne bukkannának elő folyamatosan újabb és újabb jelenségek, megoldások.


Így van ez a pszichológián belül is. Elég csak arra gondolni, hogy a ma oly sokakat érintő pánikbetegség húsz évvel ezelőtt terminológiailag még nem is létezett. Mint ahogy akkor még nem beszéltünk workalcoholic, azaz munkamániás betegségről. Számítógép-függésről pedig végképp nem, hiszen elenyésző volt azok száma, akik egyáltalán a technika e vívmányának közelébe kerültek.Ahogyan sajnálatos módon bővült a diagnózisok tárháza, úgy kellett a gyógyításra hivatott szakembereknek is egyre inkább bővíteniük ismereteiket. Meg kellett ismerniük új tüneteket, és azok kezelési módját.

Éppen így van ez az online terápiával, mint módszerrel. Az, hogy valaki nagyon hatékony terapeuta kétszemélyes, szemtől szembeni helyzetben, messze nem garantálja, hogy az internetes kapcsolatfelvételnél is sikeres lesz.


Az eredményességhez nem elegendő pusztán egy Skype- vagy Messenger- azonosító. Az online kapcsolattartás a megszokottól sok tekintetben eltérő készségeket, jártasságot igényel. Ebben a menüpontban beszámolok eddigi tapasztalataimról. A kezelhetőség kedvéért elkülönítettem a három jellemző egységet:

- Online tanácsadás Skype-on
- Az online pszichológiai tanácsadás előnyei
- Az online pszichológiai tanácsadás hátrányai
- Online pszichológiai tesztek felhasználása

Az „Egy pszichológus naplójából” címmel írott blogomban pedig néhány olyan érdekesebb esetet ismertetek, amelyek olvasása sokak számára tanulságul szolgálhat. Híven a pszichológia alapszabályaihoz, természetesen mind a neveket, mind a körülményeket megváltoztattam, így egyetlen páciensem sem felismerhető, azonosítható.


Személyes pszichológiai tanácsadás Veszprém megyében, Káptalantótiban. Azok számára, akik nem tudnak személyesen felkeresni, online tanácsadásra, Skype terápiára van lehetőség. Előzetes időpont egyeztetés érdekében hívjon a
+36 30 99 15 651-es telefonszámon vagy írjon az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre

Kérdés, üzenet küldése Bencsik Andrea Online Pszichológusnak:

Üzenete közvetlenül a személyes mail-boxomba érkezik és sehol, semmilyen módon nem kerül nyilvánosságra. Várom üzenetét.

A válaszadás érdekében a (*)-gal jelzett összes mező kitöltése szükséges

Név(*)
Kérem írja be a teljes nevét

Ország
Invalid Input

E-mail(*)
Hibás e-mail címet adott meg

E-mail ismét(*)
A két email cím nem egyezik

Kérem röviden, 3-5 mondatban fogalmazza meg kérdését
Üzenet(*)
Kérem írja be üzenetét

Biztonsági kód(*)
Biztonsági kód
kód frissítése Biztonsági kód érvénytelen


Jognyilatkozat >>>

Honlapunk sütiket (cookie) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, valamint honlapunk látogatottságának figyelemmel kíséréséhez.