A Beck-féle Depressziós Skála - Online Pszichológiai TesztEz a teszt megfelelő önértékelő kérdéssor arra, hogy visszajelzést kapjon saját aktuális hangulati állapotára vonatkozóan.

Ne feledje, hogy a skála a depresszió, mint betegség diagnózisának felállítására nem alkalmas, a kapott eredmények pusztán támpontként szolgálhatnak.

Fontos különbséget tennünk a levert hangulat, egy életkrízis vagy trauma nyomán kialakult lehangolt állapot, és maga a depresszió, mint betegség között. Mindezt azért fontos különösen hangsúlyozni, mert egyre népszerűbb a „depizik” kifejezés használata azokban az esetekben, amikor valakit egyszerűen csak rosszkedvűnek, magába zárkózottnak látunk. Ez a hangulat azonban valójában nagyon messze áll a depressziótól.

Mindemellett a depresszió statisztikája kétségtelenül nagyon rossz mutatókkal rendelkezik, a magyar lakosság nagy része szenved a tünetek miatt. Az esetek többsége mégis észrevétlen, diagnosztizálatlan marad, mert a társuló testi tünetek elfedik a valódi diagnózist.

Holott éppen a depresszió az a típusú betegség, melynél a tünetek szinte önmagukért beszélnek, és általánosságban elmondható, hogy az okok mellett inkább a súlyosság – azaz a személy által megélt érzések - szempontjából teszünk különbséget.

A depresszióban szenvedő betegekre kezdetben a fokozott ingerlékenység, érzékenység jellemző, majd egyre inkább állandósul a levert hangulat, az örömérzés és az érdeklődés képességének elvesztése. Szinte elmúlik az életkedv, az életenergia jelentős mértékben csökken, elvész a motiváció és a megszokott aktivitás.
A depressziós betegek egyfajta szomorúságot, ürességérzést élnek át, az apátia során nem csak a pozitív, de a negatív ingerekkel szemben is érdektelenné válnak. A túlzott érzékenységet, szinte állandó sírással járó állapotot követően kialakulhat a „minden mindegy” érzése, a közönyösség és az érzelmi bénultság.
A Beck-féle Depressziós skála éppen arra adhat választ Önnek, hogy szükséges-e szakemberhez fordulnia.

A teszt kitöltése:
Figyelmesen olvassa végig az alábbi állításokat és jelölje meg azt, amelyik kérdésenként a négy közül az utóbbi időszakban és jelenleg is leginkább jellemző Önre.
Ezúton is hangsúlyozom, hogy a teszt kitöltése nem véletlenül név nélkül történik, az eredményekről kizárólag Ön értesül. Legyen tehát őszinte saját magával szemben!
Valamennyi kérdésre válaszoljon, mert üresen maradt válaszhelyek esetén nem kezdődik meg az értékelés.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
© Bencsik Andrea Pszichológus - www.bencsikandrea.hu  *  Mobil Weboldal Fejlesztés: SEO by Panograph Ltd.